2011. május 4.

Belsőépítészet és a kandalló – 2. rész


Az első részben a felmerülő nehézségekről írtam. Ebben a cikkben a tervezés, azaz az igények oldaláról közelítem meg ezt a témát.

A kandalló nem csupán fűtő, azaz funkcionális berendezés, hanem egyben igen fontos és hangsúlyos épített bútordarab is. Mint belsőépítészeti építmény, nem könnyen lecserélhető mint a falfestés színvilága vagy a kanapé, és nem olyan mint egy áthelyezhető, arrébb tolható szekrény. Hosszú távra kell megtervezni, kitalálni, eldönteni, hogy akár 20-30 év múlva se kelljen hozzányúlni.


Hazánkban máig elsősorban olyan cégek ill. kandallóépítők hoznak létre teljes, azaz beépített kandallókat, akik sajnos tervezésben, építészetben egyáltalán nem járatosak. Kályhás, esetleg kőműves, de leginkább kereskedői háttérből indulva ezen végülis nincs mit csodálkozni.
Kép vagy rajz alapján korrekt munkát végez(het)nek, de ha érdemben van szükség tervezésre, amire még kép nyomán is szükség lehet az adott helységhez, házhoz, benne élő emberekhez, hát az meghaladja a képességüket. Senkit sem szeretnék ezzel a véleményemmel megbántani, de ez szerintem tény.

Számítógéppel tervezett modern kandalló, hát engem valahogy nem hoz izgalomba...

Ezzel szemben az építészet teljesen máshol tart. Azért tudok erről többet, mert mint a bemutatkozóban már megírtam, párom építőmérnökként tévedt erre a speciális területre, és nekem ugyan nincs hivatalos képzésből származó papírom ilyen téren, de saját érdeklődésem és a vele való élet és munka nyomán megszerzett és gyakorlatban használt ismereteim már „feljogosítanak” a véleményem kinyilvánítására.


Jelenleg még mindig nagy a szakadék az aktuális építészeti, belsőépítészeti trendek szerinti igények, és az elérhető szakmai szolgáltatás lehetőségei között. Konyhanyelven szólva, a kandallóépítők legnagyobb része nem tud mit kezdeni a modern belsőbe illeszkedő kandalló igénnyel. 


Weichinger-Benczúr építésziroda, kandalló terv - ezen azért már fennakad a szemem...

Ideális eset, ha már a ház tervezésénél felmerül a kandalló kérdése. Nemcsak azért, mert a kémény már a ház szerkezeti építésénél megvalósul, és ennek kihatása van a majdani kandallóra, hanem azért is, mert a kandallóval a tűz fog a házba kerülni, és a tűz „nem játék”. Úgy értem, hogy nagyon komoly és nagyon fontos a tűz az életünkben, bár lehet hogy már észre sem vesszük. Tüzet rakni és életre kelteni otthonunkban, ez alapvetően a lelkünket érinti meg, elemi ereje van. Azt gondolom, hogy fontos, hogy milyen „házat” építünk köré, mert hát a kandalló az a tűz kis háza a nagy házunkban.



Tervezésnél abból kell szerintem kiindulni, hogy a kandalló hangsúlyos és meghatározó építmény vagy épített bútordarab lesz, és nemcsak a belső kialakítással, de a ház külsőjével is kapcsolatban fog állni. Ezen túl és ettől hangsúlyosabban kapcsolata van azokkal az emberekkel, akik körötte élni fognak. Erre a három „tényezőre” kell szerintem a tervezést alapozni. Ideális esetben a ház külső és belső kialakítása eleve összhangban van a majd benne élőkkel. Hát ez nem minden esetben áll fenn, sőt, és akkor egyből érdekes és izgalmas és komoly feladat a tűz ideális fészkét kitalálni.

Érdekes módon a megrendelők szinte előrébb járnak az építészekhez, belsőépítészekhez képest a kandallót illetően. Sokkal többet gondolnak bele, sokkal inkább képzelik el, hogy mi is épüljön meg majd oda. Persze miért írom hogy érdekes, amikor azt gondolom, hogy ez természetes.

Lényegében lehetetlen kandallót tervezni azon emberek nélkül, akik a ház vagy lakás lakói lesznek. Régbben volt 2-3 közvetítőn keresztül bonyolított munkánk, és mindegyikkel gond volt, azóta ragaszkodunk ahhoz, hogy egyeztessünk közvetlenül a majdani lakókkal is.

A kandalló tervezésnek két fő része van: az egyik a tűztér, amit meghatároznak a kémény sajátosságai, valamint a rendelkezésre álló hely méretei és a helység egésze a tervezett berendezésekkel. A másik alapvető szempont a kandalló stílusa, ebbe beleértve a formát és/vagy anyaghasználatot is.
 

 
Az egyedi igényektől és adottságoktól függ, hogy a tervezéshez szükséges megbeszélés miként alakul. Igyekszem mielőbb azonosítani a biztos kötöttségeket, elsősorban méretbeli, műszaki adottságok szerintit, de gyakran épülő házba tervezünk, ahol szinte minden változtatható még. Emellett a megrendelők ízlésvilágát próbálom követni, ezt egyáltalán nem csak konkrétan a kandallóról való beszélgetésben tudom, hanem a ház egészéről, bútorokról, bármi másról is szó kerül, amit én közben magamban „lefordítok” a lehetséges kandalló részletek nyelvére. A megrendelőktől nem várom el, hogy kandallót tervezzenek, de a beszélgetés során igyekszem mutatni hogy milyen részletekből áll egy ilyen építmény, szóban vázolom az elképzeléseimet, a felmerülő lehetőségeket, tulajdonképpen koncepciókat beszélünk meg elsősorban. Jó esetben, ami nem ritka, egy találkozás nyomán már konkrét ajánlatot tudunk készíteni, de az sem baj, ha az első ajánlathoz képest másik verzió is felmerül, sőt, van hogy eleve két koncepcióra tervezünk. Ha úgy ítéljük meg, hogy elég az elkötelezettség nélküli tervezésből, akkor jelezzük, de eddigi gyakorlatunkban erre még nem került sor. :)

A következő részben a modern kandallók formájában és anyaghasználatban próbálok elmélyedni részletesebben.