2011. április 12.

Beépítendő kemence tűztér

Egészen sokan vagyunk, akiknek van kertje, de legalább kis udvara, ahol milyen jó lenne egy kemence amiben kenyeret, vagy malacot, vagy bográcsban a pacalt, de ennél egyszerűbb sütnivalókat is el tudnánk készíteni napfényes nyári hétvégeken. Az igény megvan rá, de a családi költségvetésből nem telik szakembert hívni, a házilagos kivitelezésnél még mindig gond a samott ára, és persze bizonytalan hogy jól fog-e működni. Úgy tűnik, hogy mi, pontosabban a párom, megtalálta a megoldást:

Ez egy elemekből álló, beépítendő kemence tűztér, aminek a beépítése már nem igényel különösebb szaktudást, elemi kőműves ismeretek bőven elegendőek hozzá. A lényege, hogy a samottot mint anyagot, és a kemenceépítő szakembert "mellőzhetjük" ezzel a tűztérrel. A samott drága mint anyag, és abból felfalazni, meg még be is boltozni egy tűzteret nagyon munkás, a hozzáértő szakember is megkéri az árát (egyébként jogosan!). Samottból csináltuk mi is korábban, de embert egyre kevésbé találtunk, aki ezt meg tudná fizetni. Így született meg ez az árban kedvezőbb tűztér + beépítés, amit az első években saját kivitelezésünkben és garanciánkkal "tesztetlünk" le. Rendszeres, több éves használatot remekül bír, és teljesítményében is megfelelel az előzetes számításainknak. Néhány apróságot változtattunk az eredeti elképzelés alapján készült elemeken, pl. néha szállításkor repedt v. eltört egy-egy elem, ezért megnöveltük a falvastagságot, vagy elsőre külön sík lap volt a hátlap, ez már egybe van öntve a hátsó elemmel, mert így még könnyebb és egyszerűbb a beépítés. Az alapkoncepció biztosan helyes: mind a tűzállóság, mind a hőtartás, és még az építés egyszerűsítése is a gyakorlatban bizonyult. Jó anyag a samott, de amit tud, azt kerti kemence esetén a mi tűzterünk is tudja, kisebb költséggel.

Saját kemencénk építéséről néhány életkép:

Anyaga tűzálló beton: tűzálló cement a kötőanyag, és különféle frakciójú tűzálló adalékanyagok alkotják. A hőtároló képessége viszont önmagában még nem elegendő, ezt a beépítéskor kell biztosítani: min. 12-es téglafal, és 4-5 cm homokkal kevert üvegtörmelék kitöltés szükséges körbe az egész test körül, alul is. Azért mondjuk hogy homokkal keverjék az üveget, hogy ne legyen levegős a kitöltés a téglafal és a test között, mert a levegő szigetel, ezzel szemben a megfelelő működéshez jó hőtároló tömegre van szükség. Téglából is a tömör tégla kell értelemszerűen. Az agyag, cserép is alkalmazható, mert ezek is jó hőtárolók. A megadott méretek minimum értékek, a téglafal és a kitöltés növelése növeli a hőtároló képességet, ez hosszabb idejű sütések esetén javasolt.

A képen látható tűztér 4 elemből áll, belül a tűztér mélysége ~74 cm.  Ez növelhető, a 20 cm-es köztes elemből több is beépíthető. Ugyanígy lehetséges a min. 3db elem rendelése is, ha valaki csak kis mennyiséget szeretne sütni benne.

A képen nem látszik, de ez a tűztér tudja azt, amit a hagyományos, elölkéményes kemencék tudtak. Azért volt elöl a kémény, hogy ne hátul rántsa ki a kémény a tűztérben keletkező füstgázt, és ezzel együtt a hőt, hanem hogy a tűztérben olyan áramlás alakuljon ki, hogy alul áramlik hátrafelé a levegő, ez megmelegedve felszáll, és ez kénytelen legyen előre visszajönni a kémény nyílásig, így kvázi mintha egy füstjárat lenne, hosszabb utat tesz meg a füst, ami alatt melegíti a testet. A tűzterünkben az elemekben ki van alakítva  egy felső járat: a tűztérben ugyanaz az áramlás mint a hagyományos járat nélküli sütőkemencében, mert elöl van egy "felégő", ami azt jelenti, hogy van egy nyílás, ahova tud a füst áramlani. Innen a füst még végigmegy a tűztér felett a járatban (felső szögletes rész), ezáltal még jobban melegíti a tűztér boltozatát, és ezután éri el a hátsó kéményt. Tehát a kémény lehet hátul, a füst még hosszabb utat is tesz meg, mint az elölkéményes hagyományos kemencében. Ez azt jelenti, hogy jobb a hatásfoka, mert még több hőt ad át a hőtároló testnek. Meg tudjuk oldani azt is, hogy megcseréljük a felégőt és a kémény kivezetést, ha valaki a hagyományos elölkéményes formában szeretné megépíteni a kemencét. Ekkor az áramlás a tűztérben hátrafelé megy, és a felső járatban történik meg a boltozat fűtése, ez az elölkéményes, járat nélküli szerkezetnek felel meg, de szintén kitűnően működik. Az elemek könnyítettek, egy elem súlya ~35 kg, azaz két ember kényelmesen meg tudja emelni.  

A tűztér árában benne van a 4 elem, az öntöttvas ajtó, a fém összefogató keret, a pillangószelep (ezzel lehet lezárni a kéményt a sütés idejére), samott lapok a tűztér aljába (csak hogy azért kinézzen valahogy :-) ), samotthabarcs az elemek összeragasztásához és a samott lapok beragasztásához, valamint telefonon, emailen keresztüli tanácsadás, segítség a beépítéshez. 

Tervezem összegyűjteni és folyamatosan bővíteni a használatbeli tapasztalatokat, javaslatokat, valamint a különféle beépítésről való fotókat, akár építés közbeni állapotokról is. Ezúton is kérem minden kedves volt és leendő vásárlónkat, hogy mind a tapasztalatait, mind képeket a végeredményről és az építésről juttasson el hozzám, hogy közkincsé tehessem! Előre is köszönöm! 

Sabján Tibor könyveit ajánlom a kemenceépítés iránt komolyabban érdeklődőknek

A tisztesség úgy kívánja, hogy említést tegyek az ún. konkurrens termékekről is, de neten nem találtam érdemi anyagot. Ha valaki talál, írja meg, és pótolom!