2011. április 14.

Construma 2011 – szubjektív szakmai körkép

Idén is kiállítottunk a Construmán, 2011. ápr. 5-10. között. Egy rövid körképet, szakmai szubjektív összefoglalót adok ezennel.

A kiállítás egésze még mindig a több éve tartó hazai építőipar leépülésének jeleit mutatja, kevesebb kiállítóval, kevesebb látogatóval. A kandallós és kályhás szakmában is hasonló a helyzet.

Akik kiállítottak: 

Edilkamin (olasz) – a G pavilon szélén állítottak ki, nagyrészt tűzterekkel, főleg a vízteres tűzterüket erőltetik, érthető okokból. Értelmes áron van némi helyük a hazai piacon, mondjuk a Sárvári gyárat megszerezték, a Kelet-Közép-Európai piacra főleg ott gyártanak. 

Mani Kft. - Jotul (norvég) tűztereket forgalmaznak. Szabadterületen, a szakma többi kiállítójával nagyjából egy helyen állított ki. Tavaly még legalább feldobtak egy kis faház szerű valamit, idén csak egy konténert tettek le, nem ugyanaz volt a hatása. Szerintem nem a mi világunk, jó tűzterek csak más jövedelmi viszonyokhoz szabott az áruk. Ja, és hát forgalmazók, azaz az itteni képviselők tavaly kb. a harmadik kérdésünkre már nem tudtak érdemben válaszolni. Aztán később amikor megkeresett minket beépítéssel egy vásárlójuk, megtudtam, hogy kb. 200 ezret alkudott a 750 ezer körüli listaárú tűztérből. Szép világ, ahol a kereskedő 200 ezret tud engedni az árból, valahogy ez sem a valóságos világ vagy mi… Nem jósolok nekik nagy jövőt egy talpra álló hazai gazdaság mellett. 

Gemini Hungária Kft. - Palazetti (olasz) tűztereket forgalmaznak. Régi  motoros a szakmában itthon, szabadterületen, nagyon jó helyen (a passzázson) állított ki. Szokásos konténer de elé is építettek valamit, nem tudom biztosan hogy tőlünk szerezték-e az ötletet a kandalló tűztér feletti sütőhöz, de nem kizárt. Árban ők is az itthon nem értelmezhető kategóriát képviselik, az itthoni forgalmazóik nem is csak a kandallókból élnek. 

Heat&Go Kft. - MCZ (olasz) tűztereket forgalmaznak. Szinte szemben volt a standjuk a Palazettivel, max. egymással versenyeznek szerintem, de ezt az árakban valószínűleg nem fogjuk látni. Jó hogy ilyen sok olasz kandalló gyártó cég van, csak kérdés, hogy itthon tényleg szükségünk van-e rájuk… 

H-Kandalló Kft. - Thermorossi (olasz) tűztereket forgalmaz, új belépő a piacra, jó hogy az olasz gyártóknak ennyire fontosak vagyunk, meglátjuk ki nevet a végén... 

Haas+Sohn Kft. (német) - tűzterek és kályhák, itt Pápán gyártják őket nagyrészt. Az SVT-Wamsler versenytársa elvileg, ami a régi Salgótarjáni gyár.

Wamsler SE (magyar) - Idén nem állítottak ki, de mivel eredetileg helytelenül említettem meg a céget mint német tulajdont, és példaértékűnek tartom hogy lényegében megmentették és megőrizték a több mint 100 éves gyártási hagyományt, magyar és jelentős cégről van szó, tehát amit tudni kell róluk: Európa egyik legnagyobb gyártója. A Wamsler SE magyar tulajdonú cég. Az SVT Salgótarján megvásárolta a német Wamsler HKT céget, és egy tulajdonosi döntés alapján felvette pár éve a Wamsler SE nevet. A cég 100% magyar tulajdonban van, és a mai napig (immár 1894 óta) Salgótarjánban gyárt. A Wamsler több mint 800 dolgozója 3 gyáregységben, Nógrád megyében dolgozik. A cég évente több mint 170.000 fatüzelésű kályhát, kandallót és tűzhelyet gyárt és forgalmaz 23 országban. Az idei évben 29 új termékük jelent meg, melyek egyaránt technológiai és design innovációk. Nyilvánvalóan hazánkban jobban ismertek a Salgó, Tea, Kamino termékeik, de egyre népszerűbbek a tudatos vásárlók körében a legújabb fejlesztéseik, amelyeknek teljes palettája a budapesti bemutatótermükben megtekinthető és megvásárolható. Remélem a jövő évi Construmán ismét találkozhatunk velük!

Godin (francia) – beltéri stand a D pavilonban, hazai régi motoros forgalmazóval (valamikor még Cheminée Philippe-t forgalmazott). A franciák sem a falvédőről jöttek le, az olaszokat lenyomták és lenyomják a hazai piacon az öntvény tűztereikkel. Főleg az alaptípusnak tekinthető 70x50 cm-es nyíló ajtós tűztérben van verseny (a franciák között), csak abból meg a forgalmazók sem élnek meg igazán, ez látszik a bérelt kiállítási stand méreteikben is. Vannak hazai öntvény tűztér gyártók ebben a kategóriában már többen is, és nem leszek szomorú ha kevesebb import kínálatot látok a továbbiakban. 

Kondorosi – Invicta (francia) tűztér forgalmazó, de teljes szolgáltatást nyújt főleg márvány és csiszolt mészköves kandallók esetén. A D pavilonban állított ki egy kis standon. Véleményem szerint nem képes követni az új és megújuló igényeket, de korrekten ki tudja szolgálni a profiljába vágó megrendelőket. 

Herczku – Laudel (francia) tűztér forgalmazó, valamint kályhacsempe gyártó, és cserépkályha építő is. A D pavilonban egy kisebb sarokstandon állított ki. Jelenleg ő képviseli a kályhás és kandallós szakmát hivatalosan. Nála sem látom a megújulás, a modern igények teljesítésének lehetőségét.

Flexstein Kft (ill. Sasvári kandalló)  - ZRT (szlovák) tűztereket forgalmazó, a szakmában a fiatalabb generációhoz tartozik. A D pavilonban relatív nagy standot bérelt, burkolatban műhomokkövet kínál, ami szép és biztos van rá kereslet is. Kérdés, hogy tervezésben, elképzelésekben mennyire tud majd lépést tartani a megrendelői igényekkel. Ezidáig nem láttunk nála különösebben érdekes, újszerű dolgot, esztétikailag sem. 

Angyal Jenő (Kandallótechnika) – új kiállító, kályha ajtókat és alap kategóriás öntvény kandalló tűztereket gyárt. Szerintem akár az ő gyártása is lazán kiválthatná az import alap kategóriás tűztereket, műszaki tartalomban ugyanazt tudja, anyagvastagságban pedig megbízhatóbb, arról nem beszélve hogy garanciális probléma esetén könnyebben elérhető, mint bármelyik francia cég. Mit keres itt az import, ha legalább olyan jót itthon is képesek vagyunk gyártani, ugyanolyan (leszorított) áron? Hm…. 

MAT Kerámia – kályhacsempe gyártók, a kiállításon más kályhacsempe gyártó nem jelent meg. Láthatóan próbálják követni a megváltozott igényeket, ha nem is sikerült a legjobban minden kiállítási modern építményük, akkor is látható hogy jó irányban próbálkoznak. Megérdemlik, hogy kályhacsempében a hazai piacon nagyobb szerepet kapjanak.   

Elektrikó Kft. (magyar) - eredeti, nem túl kedvező pár szavam nyomán emailben kaptam információkat a cégről, ezért módosítom a bejegyzést ezek alapján. A kiállítás első napjára nem készültek el, ennek oka, hogy elsősorban kereskedelmi cég, és üzletnyitásaik egybe estek a kiállítással. Talán a későbbiekben azért többre fogják becsülni a kiállítás látogatóit, remélem! Kályhákat és kandalló tűztereket forgalmaztak korábban is, saját fejlesztésű kályháik és kandalló tűztereik is vannak, elsősorban a tömeges igény kielégítésére.

Tűzfészek – ezek mi vagyunk. Tűztereinkkel és kiállított kandallóinkkal úgy gondolom, hogy bőven az importot forgalmazókkal vesszük fel a versenyt. Hagyományos (kemencés, bontott téglás) és modern kandallókban is igyekszünk lépést tartani a világgal, persze valahol pénz nélkül, ez meglátszik a kiállítási építményünk ütött-kopott állapotán, de majd jövőre, ha az Ég is úgy akarja, ezt is kicsinosítjuk. Nem bánjuk, hogy az interneten látható kandallók között több is van már, ami a mi tervezésünk eredetileg, mert örülünk annak, ha minél szebb dolgok épülnek meg az otthonokban. Akinek építőként van érzéke és tudása hozzá, az bátran használja fel mindazt, amit közkincsé teszünk szórólapban, honlapon.

Összefoglalásképpen: a "szakma" kiállítóinak legnagyobb része forgalmazó (vagy próbál lenni), azaz megvesz és elad valamit, amire reméli hogy itthon van adott áron kereslet. Szakmailag, műszakilag változó, hogy mennyit ért hozzá. Ennél szerintem többre vagyunk képesek itthon, mi legalábbis többet tudunk felmutatni gyártásban is.