2012. április 27.

Vízteres tűztér


A kandallók  sajátossága, hogy a relatív nagy ajtó (nyílás) miatt viszonylag rövid úton be kell kötni a kéménybe, különben nem lenne elég huzat az ajtó nyílásával szemben. Azaz nem lehetséges, hogy a füstöt hosszú járatrendszeren keresztül vezessük, amikor a meleg füst felmelegíti az építmény falát, mint a járatos cserépkályhákban, kemencékben, téglakályhákban.

A kandallónál az a „feladat”, hogy azon a rövid úton, ami a tűztér és a kémény közt van,  miképpen tudnánk a leginkább hasznosítani a keletkező hőenergiát.  

A megoldást a gyors hőt elszállító közeg lehetőségek adják, elsőre a levegőre épültek az öntöttvas ill. lemez tűzterek. Ezek úgy működnek, mint egy vaskályha, csak a kandalló esetében a burkolat ad egy külső „ruhát”, „kinézetet” neki. A levegő bejut a tűztér és a burkolat közé, ott felmelegszik, a tűztér a hőleadó felület növelés miatt bordázott kívülről, hogy minél nagyobb felületen melegíthesse fel a levegőt. A felmelegedett levegő a bekötés magasságában beépített rácsokon át jut vissza a lakás légterébe.  

Ez minden „tűztérbetétes” kandalló működésének alapelve. (Nyitott kandallók esetén a tűztér teste ilyen légfűtési teljesítményt nem ad, de azoknál is a tűztér tetején beépített füstkamra, és a bekötőcső felülete ugyanígy fűt.)  Egy ablakos tűzterek esetében az összteljesítménynek kb. 1/3 része a közvetlen sugárzó hő, 2/3 pedig a légfűtés.

Mivel a kandalló csak akkor fűt, amikor tüzelünk benne, ezért önálló főfűtésre a mi éghajlatunkon nem alkalmas. Kiegészítő fűtésként légfűtéssel az alapnak számító 70x50 cm ajtóméretű tűzterek is tudnak kb. 8-12 kW-ot. Ez arra bőven elég, hogy az egész ház fűtését biztosító központi fűtést nem szükséges tavasszal ill. ősszel már ill. még működtetni, amikor csak esténként van kicsit hűvös, valamint a fűtési időszak alatt is alacsonyabb teljesítményen lehet használni. Ezt korábbi megrendelőink beszámolói, visszajelzései alapján is állítom,  több mint tíz éves ilyen tapasztalatunk van.

A vízteres kandalló ötlete arra épül, hogy a levegő helyett a víz, mint közvetítő közeg alkalmazásával több hőt lehet nyerni a tűztérből, amit ráadásul megfelelő puffertartály alkalmazásával még tárolni is lehet valamennyire. Az elmélet igaz, helyes, a kérdés csak az, hogy ennek kiépítése, megvalósítása anyagilag kinek és mennyire éri meg?

Én azzal szoktam kezdeni a dolgot, hogy szerintem a kandalló a legrosszabb hatásfokú kazán, mert nem kazán.

A vízteres kandalló valóban többlet hőt tud levenni a hagyományos légfűtésűhez képest, ám nem árt belegondolni a költségekbe is. Nálunk csak 30-40 ezer Ft többletet jelent a vízteres változat a tűztér árában, a többieknél ez már eleve több. A fűtés rendszerben is számolni kell minimum 80-100 ezer Ft-os többlet költséggel. Szerintem ez mint költség-megtakarítási beruházás nem fog emberi idő alatt megtérülni.

Azt is érdemes meggondolni szerintem, hogy sokak számára biztonsági kérdés is a kandalló, mint alternatív fűtési lehetőség. Tehát ha nincs gáz, esetleg áram sincsen, akkor is max. odatelepedik a család a nappaliba, fát még gyalog is szerez az ember, ha úgy alakulna. A vízteres kandalló esetén a víztér a légfűtés teljesítményből vesz el, ami áramszünet esetén nem dolgozik, azaz végszükségben szerintem az jár jobban, aki nem bonyolította ezzel a kandallóját. Szerintem az egyszerűségben van a lényeg: mindenféle elektromosság és plusz költségek nélkül maga a kandalló csökkenti a központi fűtés általi fűtésköltséget, és extrém esetben is biztonságot nyújt.

Természetesen van olyan eset, amikor a vízteres kandalló az indokolt megoldás, de meglátásom szerint ez sokkal ritkább, mint ahány ember gondolkodik jelenleg ebben. Nyilván a csak tűzteret gyártó cégek érdeke, hogy a sima tűztereiket valamivel „feldobják”, jó tíz évvel ezelőtt ugyanilyen tűztérhez tartozó lehetőség volt a ventillátor, ami ugyanúgy tök felesleges, és plusz költség volt a legtöbb embernek, mint most a vízteres mizéria. Tudok még sorolni hasonlót, a prizmás tűztér is ilyen külföldi tűztérgyártói próbálkozás volt, főleg sarokba való beépítéshez ajánlották, miközben nyilván a mostani „U” alakú tűzterek előképeként éppen hogy egyenes falon nyitotta (volna) a látvány terét. A gázos tűztereknek is volt egy kis slágere 5-6 éve, ezt is felesleges nyomulásnak tekintem. A vízteres kandalló is ilyen, erőltetik a gyárak, itthon főleg az Edilkamin az, aki szerintem nagyrészt ezen tűztereiből él, mi több éve építettünk körbe olyan Edilkamin vizes betétet, amit végül rá sem kötöttek a rendszerre.

Mi minden tűzterünket készítjük vízteres változatban is, mert tényleg előfordul, hogy indokolt. Mivel egyedi gyártásban dolgozunk, így nincs kényszerünk, hogy a megrendelőkre bármit is rákényszerítsünk, rátukmáljunk. Értelmetlen plusz költségre szerintem senkinek nincs szüksége, azt a többletet, amit a vízteres kandalló tűztér kóstál, szerintem sok esetben jobban megéri a külső burkolatra, vagy a ház/lakás bármely más részére költeni.

Csak vájtfülűeknek, vagy hogy nevezzem, teszem még hozzá, hogy ha úgy elemileg, filozófiailag belgondolunk, akkor a vízteres kandallóban a tüzet és vizet, mint elemeket kötjük össze, ráadásul a tűz hátrányára, ami viszont a modern élettel kiesett, kimaradt az otthonainkból. A kandalló lényege szerintem, hogy a modern, szaladó és időhiányos és munkával túlterhelt életvezetés mellett mégis lehetővé tegye a tüzet, otthon, a családban. Még egy nytitott kandalló is fűt (kb- 3-5 kW), mivel a tűzzel együtt jár, hogy melegít is.

Ezzel a cikkel az én szándékom csupán annyi, hogy gondolják végig az egészet, és ne hagyják magukat profitra éhes, reklámra sokat költő gyártóknak és kereskedőknek alárendelni, behódoltatni.